• English
 • Romana

AccountCube, solutie OLAP de analiza
Ultima actualizare: 12-01-2014 12:23 | 7832 vizualizari

Generalitati

Solutia software AccountCube – Cubul Contabil este o solutie de raportare multidimensionala dezvoltata de e-Novator Data ce poate consolida date din cele mai diverse surse de date din compania dvs : aplicatia de contabilitate, solutia ERP, etc

Scopul acestei solutii este acela de a simplifica modul in care se realizeaza raportarile financiare in compania / organizatia ta. Marele beneficiu este ca echipa manageriala, contabila, departamentele de analiza financiara sau de costuri, vor avea la dispozitie o baza de date interactiva, la fel de usor de interogat pe cat de usor este sa faci pivot-tables in Excel. Datele sunt prezentate pe Axe (Dimensiuni) de analiza, si doar cu simple actiuni drag-and-drop se pot construi pe loc rapoarte complexe.Statistica ne arata ca in foarte multe companii, munca de raportare periodica (lunara, anuala) consta in agregarea de date in fisiere de calcul tabelar (Excel) dar de cele mai multe ori aceste structuri nu pot fi refolosite si pentru urmatoarele raportari (roll-over). Mai mult decat atat, fisierele poarta cu ele in multe cazuri, erori de formule sau contin valori foarte greu de auditat. O simpla eroare intr-un fisier se propaga si catre urmatoarele, producand raportari eronate, iar de cele mai multe ori procurarea datelor va tine permanent dependent de departamentul IT pentru obtinerea de informatii din ERP-ul sau software-ul de contabilitate in care tranzactionati zi de zi.

Munca de consolidare a zecilor de exceluri intr-o singura raportare devine o operatie extrem de sensibila si de dificila. AccountCube – Cubul Contabil este o solutie OLAP, care rezolva toate aceste neajunsuri si simplifica foarte mult realizarea raportarilor financiare. Raportarea financiar contabila devine joaca de copil. Analiza de buget sau prognoza, scenarii de What-if, devin o adevarata placere.

Dimensiunile standard ale cubului OLAP

 • Conturi contabile (Dimensiunea Conturi (Accounts) ierarhizeaza de la conturile naturale din Cartea Mare pana la agregari de concepte financiare de raportare (Balanta, Cont P&L, Cash Flow, Equity), incluzand oricate nivele de ierarhie sunt necesare (spre Ex Active pe Termen Scurt, Active pe Termen lung, Datorii pe termen scurt/lung, etc)
 • Centre de cost/profit
 • Perioade (luni, sapt, zile, trimestre etc)
 • Scenarii (date curente, bugete, prognoze)
 • Timp (ani de analiza)
 • Moneda (Currencies)
 • Categorii financiare de raportare (Balanta, Cont P&L, Cash Flow, Capitalurile Proprii etc)
 • Entitatile legale (in cazul grupurilor de companii care consolideaza informatiile)

Marimile standard (measures)

 • solduri curente
 • solduri buget
 • solduri forecast
 • solduri statistice (headcount etc)

Modul de interogare

Datele si rapoartele pot fi interogate prin:

 • Interfata web (modul Optional)
 • Conectare cu Microsoft Excel la Baza de date Multidimensionala OLAP

Metodologie

Metodologia de implementare este foarte simpla:

Construim impreuna cu d-voastra o ierarhie a conturilor contabile din Cartea Mare si a conceptelor financiare agregate de raportare, sau intermediare (ex Active pe Termen Scurt etc) , analizam cheia contabila din codul contului (care poate cuprinde centre cost, codul ledger, tipul de ledger (Romanian Gaap, IFRS GAAP, ledger de ajustare de raportare Statutory, ledger de restatement, ledger de elimination (la consolidari) etc, sintetic, analitic, departamentul de raportare etc

Avem prima Dimensiune a cubului: Accounts - Conturi

Modelam asemanator celelalte dimensiuni de analiza a business-ului d-voastra:CENTRE COST, TIMP (luni, trimestre, semestre), SCENARII (ACTUAL, BUDGET VERS1, BUGET VERS2, PROGNOZA, PLAN), ANI, si orice alta dimensiune se doreste.

Construim cubul contabil cu aplicatia Microsoft Analyses Services, si mecanisme automate de populare a cubului cu date direct din ERP sau softul de contabilitate utilizat. (practic incarcam cubul cu TrialBalance-ul pe anii de raportare si cu Ledgerele de ajustare, sau direct cu soldurile Balantei finale, incarcam maparea conturilor cu conceptele financiare agregate (in cazul in care doriti conectare la un cub simplificat care ofera doar conceptele financiare agregate, de raportare).

Incarcam datele istorice, iar luna de luna automat se vor incarca conturile balantei de verificare.

D-voastra deschideti Excelul, va conectati la acest cub miraculos si puteti construi pe loc, orice raportare, cu date corecte, la zi, doar cu Drag-and-Drop. Oricine din companie, care are drepturile aferente, se poate conecta la aceeasi SURSA DE ADEVAR. Cubul va ofera orice dimensiune de analiza doriti si orice concept financiar, cont sau agregat.

Beneficii

Beneficiile produsului Account Cube sunt foarte multe, printre care:

 • simplificarea procesului de raportare
 • acces instantaneu la datele valide
Acorda o nota produsului sau serviciului prezentat:

Adauga comentariul tau