• English
  • Romana

Solutii si Raportari XBRL
Ultima actualizare: 12-01-2014 12:23 | 5804 vizualizari

Generalitati

Iata mai jos cateva idei legate de fenomenul XBRL, pentru proiecte si colaborari in aceasta directie va rog sa utilizati contactati !

"The last mile" al activitatii financiar-contabile, raportarea financiara externa, se muta pe Web.

Taxonomistul XBRL este o noua profesiune, cu o cerere exploziva pe piata fortei de munca. Fiecare companie isi va dedica si va instrui specialisti XBRL , ei vor fi contabili, auditori interni, economisti, care se vor specializa pe diferite taxonomii (IFRS, US-GAAP, UK-GAAP, sau taxonomii ale jurisdictiilor locale/nationale ( Romania, Franta, Belgia etc), care vor urmari noile versiuni si schimbari ale Taxonomiiilor, vor re-mapa conturile si raportarile statutare la standardele in vigoare, vor cunoaste indeaproape specificatiile standardelor (ex IFRS TAXONOMY 2.1 SPECIFICATIONS) si vor fi platiti corespunzator pentru sinergia lor cognitiva in domeniul financiar –contabil si platformele XBRL.

Profesiunea de Taxonomist Raportare Financiara nu apartine departamentului de IT. Iar economistii nu trebuie sa invete un limbaj de programare. Asa cum un contabil portretizeaza evenimentele dintr-o companie in jurnale contabile, identificind conturile de acrosare, in partida dubla, analog, Taxonomistul de Raportare financiara va mapa conturile firmei cu conceptele financiare standardizate reglementate de IASB si va transforma raportarea financiara intr-un document web cu meta-data standardizat, care va contine conceptele financiare raportate, soldurile (facts) si meta-data (descrierea datelor). Toate portalurile web ale companiilor sau institutionale, bancare, ale burselor, ale agentiilor guvernamentale, se vor transforma in sisteme informatice web consumatoare de documente/rapoarte XBRL , intreaga industrie Business-to-Business va renderiza si va consuma documente XBRL , orice raportare financiara, manageriala, de controlling, de performante KPI etc va prelua formatul XBRL.

Obiectivul central pentru Romania, guvern, comisia de valori mobiliare, burse, CECCAR si Camera Auditorilor, este schimbul de informatii economice cu mediul global de business.

La ora asta, companiile raporteaza bilanturile pe hirtie (si eventual o discheta). Pentru implementarea technologiei si standardelor XBRL strategiile cheie sint:
  • generarea de informatii economice (economic data). La ora actuala bilantul unei firme este informatie financiara, insa agregarea informatiilor tututor companiilor listate la bursa inseamna informatie economica.
  • sa crestem numarul investitorilor, privati si institutionalizati, prin simplificarea, transparenta si calitatea informatiei de business.
Cum se desfasoara procesul de culegere si agregare a informatiei bilantiere acum? Desigur manual, prin culegerea in Exceluri a datelor companiilor, mii de date culese manual si apoi introduse in sistemele oficiilor registrelor comerciale, ale administratiilor financiare, ale diverselor institutii consumatoare ale acestor informatii.

Obiectivul operational al implementarii technologiei XBRL este gasirea unei solutii adecvate , pt companiile listate, pentru banci, institutii de credit si financiare, de asigurari etc, sa produca si sa raporteze si sa utilizeze bilanturile, informatiile financiare si non-financiare. In orizontul imediat, companiile listate la Burse vor genera raportarea XBRL prin utilizarea unor software-uri usoare, utilitare, ca add-ons in Excelurile lor. Desigur ca aceasta abordare nu este integrata cu sistemele lor informatice, dar pe termen scurt e o solutie viabila. Training-ul contabililor si raportorilor financiari se face doar in citeva zile, la termenele stabilite se genereaza raportarea in XBRL si se trimite la Bursa sau autoritatea in cauza, consumatoare de informatie XBRL.

In orizontul mai indepartat, desigur ca ERP-urile companiilor trebuie sa integreze engine-uri de generare raportari financiare in XBRL. Si aici producatorii de software ERP sau de gestiune financiar-contabila vor trebui sa produca versiuni noi cu capabilitati de generare XBRL.

Documentul XBRL trimis autoritatii respective va fi validat de aceasta autoritate. Deasemeni companiile vor implementa si interfete pentru validare de catre auditori pentru auditul statutar.

Vorbim deci de o intreaga solutie IT cu care companiile trebuie sa se doteze: engine-uri de validare, engine-ul de compliance cu standardul taxonomic, engine-ul de distributie catre consumatorul de informatie. De asemenea auditorul va avea un viewer pentru a vedea si valida documentul XBRL.

Cind se va construi taxonomia Romaneasca (CECCAR si Min Finantelor Publice sint autoritatile desemnate), baza ei o va constitui taxonomia IFRS, probabil cel putin 80%, completata cu specificitati romanesti.

Pas cu pas, procesul de implementare la nivel national este:

1. Pregatirea taxonomiei romanesti
2. Dezvoltarea infrastructurii software
3. Testarea
4. Acceptanta utilizatorilor
5. Go-live catre un grup de companii reprezentativ, probabil un grup de 20 companii.

Desigur ca multe companii vor opune rezistenta procesului, gindindu-se la cheltuielile imediate, pe termen scurt. Insa trebuie analizat impactul si raportul cost/beneficiu pentru a se vedea avantajele enorme aduse de XBRL. La nivel national, este nevoie de leadership. Modele oferite de USA si CHINA vorbesc de la sine.
Acorda o nota produsului sau serviciului prezentat:

Adauga comentariul tau